Aanmelden kind

Nieuws Het begin van een bijzondere vriendschap!
Klik hier voor het aanmeldingsformulier

Over ons

Nieuws Wat doet Big Brothers Big Sisters Amsterdam?
Lees verder
Wordt donateur

Veel gestelde vragen

 
- Ben ik de persoon naar wie BBBS op zoek is?
- Wat betekent een Big Brother of Big Sister zijn precies?
- Hoe word ik een Big Brother of Big Sister?
- Hoeveel tijd neemt het in beslag om een Big Brother of Big Sister te kunnen zijn?
- Hoe weet ik wat ik moet doen met mijn Little Brother of Little Sister?
- Hoeveel kost het me om een Big Brother of Big Sister te zijn?
- Wat biedt het mij?
- Mag ik mijn partner, vriend of familielid meenemen tijdens mijn uitstapjes met mijn Little?
- Wie zijn de Little Brothers en Little Sisters?

Ben ik de persoon naar wie BBBS op zoek is?
 
Big Brothers en Big Sisters zijn mannen en vrouwen van 21 jaar of ouder (tenzij u zich wilt aanmelden voor het school-based mentoring programma, dan is de minimum leeftijd 18 jaar), die in of zeer nabij Amsterdam wonen. Zij vinden een kind de tijd en de moeite waard om hun tijd en energie in te steken en hebben het vermogen om op een effectieve wijze met hen om te gaan. Opleiding of beroep zijn minder van belang. Waar wij voornamelijk naar kijken bij toekomstige vrijwilligers zijn de persoonlijke kenmerken. Big Brothers en Big Sisters zijn stabiele, verantwoordelijke, te vertrouwen, volwassen mensen die het geduld, de humor en de flexibiliteit hebben om minimaal één uur per week gedurende tenminste één jaar met het kind/jongere tijd door te brengen.

Wat betekent een Big Brother of Big Sister zijn precies?

Een Big Brother of Big Sister, een mentor, is een volwassen persoon, die samen met ouder(s)/verzorger(s), een kind/jongere voorziet in ondersteuning, vriendschap, begeleiding, versterking en hem/haar van constructieve feedback voorziet.
Bigs/ mentoren zijn goede luisteraars, geduldig, flexibel, mensen met inlevingsvermogen, mensen die kinderen/jongeren willen helpen hun kwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Bigs zijn geen Sinterklaas, plaatsvervangende ouders of therapeuten.

Mentoring brengt als het goed is positieve resultaten tot stand. Bij kinderen die deelnemen aan een mentorprogramma van BBBS is het bij:

  • 52% onwaarschijnlijk dat zij school voortijdig zullen verlaten
  • 46% onwaarschijnlijk dat zij drugs gaan gebruiken
  • 27% onwaarschijnlijk dat zij op jonge leeftijd alcohol gaan drinken
  • 33% onwaarschijnlijk dat zij agressief gedrag zullen vertonen
Hoe word ik een Big Brother of Big Sister?

1) Meld u aan voor een introductie.

Klik hier om een eenvoudige online aanmelding in te vullen!

U ontvangt een uitnodiging voor de introductieavond.

2) Verkrijg informatie.

Bij de introductieavond wordt er o.a. gesproken over de organisatie en werkwijze. U wordt in staat gesteld om vragen te stellen om zodoende een goed beeld te krijgen van wat er van een vrijwilliger bij BBBS verwacht wordt. Het doel is dat u daarna in staat bent een weloverwogen beslissing te maken of mentoring bij Big Brothers Big Sisters wel of niet bij u past.

3) U wordt gescreend.

Omdat u omgaat met kwetsbare kinderen in een 1-op-1 relatie, is het zeer belangrijk om een veilige omgeving voor u en het kind te creëren. Onze screening is zeer grondig en bevat een interview dat ongeveer anderhalf tot twee uur zal duren. Het interview stelt ons in staat om meer over u te weten te komen en een beter inzicht te verkrijgen welk kind het beste past bij uw persoonlijkheid, om zodoende een langdurige en waardevolle vriendschap tot stand te kunnen brengen. Het interview vindt bij u thuis plaats. De kinderen/jongeren en het gezin doorlopen hetzelfde traject. Er wordt bij het interview gevraagd om een bijgewerkt CV en een kopie van een geldig paspoort te overhandigen. Daarnaast wordt u gevraagd een aantal andere formulieren in te vullen, zodat het controleren van uw achtergrond kan beginnen. Ook zullen we u vragen de contactgegevens van drie referenten op te geven. Verder wordt van u verwacht dat u een Verklaring Omtrent Gedrag aanvraagt.

4) U wordt getraind.

Voordat u start met het kind/de jongere, zal aan u gevraagd worden om een verplichte twee uur durende training bij te wonen. Hier leert u o.a. hoe u om kunt gaan met bepaalde situaties die zich tijdens uw matchrelatie kunnen voordoen. Ook komt de manier van omgaan met de kinderen en jongeren aan bod: wat kan wel en wat niet, waar ligt de grens voor de vrijwilliger/mentor zelf en hoe communiceert u met het kind/de jongere.
De training is een leuke manier om andere vrijwilligers te ontmoeten en om waardevolle tips te verkrijgen om uw matchrelatie te verrijken.

Extra trainingen worden gehouden nadat uw match gestart is. U wordt door BBBS op de hoogte gehouden wanneer deze trainingen zullen plaatsvinden. Er wordt van u verwacht dat u deze trainingen bijwoont. 

5) U wordt gematched

U wordt gekoppeld aan een kind/jongere die het beste past bij uw voorkeuren en persoonlijkheid. Uw eerste ontmoeting met het kind wordt een Meet and Greet genoemd, waar u de gelegenheid krijgt uw Little en zijn/haar ouder(s)/verzorger(s) te ontmoeten. Alle ouders krijgen de gelegenheid om kennis te maken met de vrijwilliger voordat de Meet and Greet plaatsvindt.
Gedurende de Meet and Greet heeft u de mogelijkheid om de richtlijnen van de match te bespreken en een afspraak te maken voor de eerste keer dat u op stap gaat. Na de Match Meeting bent u officieel gematched en bent u klaar om leuke dingen te gaan doen! Als u zich gedurende de match ergens zorgen over maakt, dan kunt u altijd terecht bij de matchcoördinator van BBBS. Uw matchcoördinator zal ook iedere maand met u evalueren hoe alles gaat.

Samengevat:

- U meldt zich aan via de website
- U volgt een introductiemiddag/avond
- U krijgt een diepte-interview bij u thuis
- U vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag aan
- U geeft drie referenten op
- U volgt een training
- U wordt gematched; er vindt een Meet and Greet plaats

Hoeveel tijd neemt het in beslag om een Big Brother of Big Sister te kunnen zijn?

Wij vragen u om minimaal 1 uur per week voor tenminste 1 jaar leuke en interessante dingen met uw Little/het kind/de jongere te ondernemen. U hoeft geen tijd te maken in uw drukke agenda - maak uw Little onderdeel van uw dagelijks leven!

Hoe weet ik wat ik moet doen met mijn Little Brother of Little Sister?

U kunt van alles doen met uw Little. Het gaat om 1-op-1 tijd met elkaar doorbrengen en elkaars interesses ontdekken. Activiteiten die u kunt ondernemen zijn bv. naar een (voetbal)wedstrijd gaan, naar een toneelstuk, sporten, of gewoon een wandeling door het park maken. Hoe creatiever u zult zijn, hoe meer plezier u waarschijnlijk zult hebben.

Indien u geen inspiratie meer heeft, kunt u natuurlijk ook altijd contact met BBBS Amsterdam opnemen en wij helpen u dan graag verder.

Hoeveel kost het mij als ik een Big Brother of Big Sister wil zijn?

Hoeveel het u zal kosten, heeft u zelf in de hand. We raden u aan activiteiten te ondernemen die weinig of geen kosten met zich meebrengen om zo de focus meer te leggen op de opbouw van een relatie i.p.v. op hoeveel u uitgeeft. Het doel van de relatie is immers om het kind/de jongere de wereld op een andere manier te laten bekijken, zodat je hem/haar kunt inspireren om datgeen te worden waarvan hij/zij dacht dat dit niet mogelijk was. U zult merken dat het zeer weinig geld kost om plezier te hebben met een kind.

Wat biedt het mij?

Als Big Brother of Big Sister draagt u bij aan de positieve ontwikkeling van een kind/jongere. U stimuleert de kwaliteiten en talenten van het kind/de jongere, hetgeen bijdraagt aan zijn of haar toekomst mogelijkheden.
U zet zich maatschappelijk in en komt in aanraking met andere culturen. Dit kan niet alleen leerzaam en interessant zijn, u doet bovenal veel bijzondere en waardevolle ervaringen op. Deze ervaringen zullen uw leven zeker verrijken. U kunt het zijn van een Big Brother of Sister ook aan uw CV toevoegen.
 
Mag ik mijn partner, vriend(in) of familielid meenemen tijdens mijn uitstapjes met mijn Little?

In het begin is het erg belangrijk voor u en uw Little om elkaar te leren kennen. Dit werkt het beste als u 1-op-1 activiteiten onderneemt. Desalniettemin is het na een tijd ook belangrijk voor een Little de mensen te leren kennen die belangrijk voor u zijn. Vergeet echter niet dat het juist gaat om de 1-op-1 aandacht. De focus moet liggen op de vriendschap die u ontwikkelt met uw Little en de impact die u heeft op zijn/haar leven.

Wie zijn de Little Brothers en Little Sisters?

Little Brothers en Little Sisters zijn kinderen/jongeren die behoefte hebben aan extra aandacht, een positieve invloed in hun leven, een maatje om plezier mee te hebben. Iemand waarvan zij begeleiding en ondersteuning kunnen ontvangen naast hun directe familie. De meerderheid van de kinderen in ons programma is aangemeld, omdat hun ouder(s)/ verzorger(s) door omstandigheden in het gezin hun kind niet -voldoende- aandacht kunnen geven.
Onze Littles zijn van verschillende culturele, etnische en religieuze afkomst.
Voor meer informatie over de aanmelding van kinderen/jongeren, klik hier.

Meld u online aan als vrijwilliger, klik hier!