Geschiedenis

'Big Friends' is de naam die in 2024 ontstond, toen Big Brothers Big Sisters Rotterdam, Utrecht en Amsterdam besloten hun samenwerking te versterken. We zijn met onze mentorprogramma's al meer dan 25 jaar actief in Nederland. Voor de oorsprong van ons programma moeten we zelfs terug naar begin vorige eeuw.

In 1904 zag Ernest Coulter, een klerk bij de rechtbank in New York, dagelijks kinderen voor de rechter verschijnen met een overeenkomst: ze hadden niemand in hun leven die hen hielp bij het aanpakken van hun persoonlijke problemen en behoeftes. Hij zag in dat een betrokken volwassene deze kinderen zou kunnen helpen en deed daarom een oproep aan vrijwilligers. Negenendertig mannelijke leden van een businessclub in New York omarmden dit idee en boden zich als vrijwilligers aan. Dit was het begin van de Big Brothers beweging.

In 1912 startte mevrouw William K. Vanderbilt de Big Sisters organisatie, waardoor er ook vrouwelijke rolmodellen beschikbaar kwamen voor de kinderen. Het duurde even voor de mannen en vrouwen ook de samenwerking met elkaar aangingen, maar in 1977 fuseerden de Big Sisters organisatie en de Big Brothers Association tot Big Brothers Big Sisters of America. Het programma had inmiddels matches lopen in alle staten van Amerika.

Nadat in 1995 het wetenschappelijk onderzoek "Making a Difference, An impact Study of Big Brothers Big Sisters" van Joseph P. Tierney en Jean Baldwin Grossman de effectiviteit van het mentorprogramma had aangetoond, nam Big Brothers Big Sisters ook internationaal een vlucht en uiteindelijk navolging in vijftien landen, van Oostenrijk tot Nieuw-Zeeland. In 1997 werd in Rotterdam gestart, waarna in 2012 Amsterdam en in 2017 Utrecht volgden.

En nu is er dus een gloednieuwe naam in Nederland: Big Friends. Maar het meer dan honderd jaar oude gedachtegoed van de heer Coulter en mevrouw Vanderbilt is nog altijd springlevend in onze missie: het realiseren van een Big Friend voor kinderen die dat goed kunnen gebruiken.